Наприклад, 

Дива на день народження

Огляд світу Nasuverse

Огляд світу Nasuverse Знайдено помилку!
Огляд світу Nasuverse

Мова йтиметься про всесвіт студії Type-Moon так званий Nasuverse. Назва походить від імені письменника Насу Кіноко, який разом з другом дитинства, художником Такаші Такеучі, в 1998 році опублікував в інтернеті серію романів Kara no Kyoukai (Межа пустоти. Сад грішників). Першим їхнім значним успіхом став любительський ренай Tsukihime, який був випущений у 2000 році. Вже в 2003 році студією C.J.Staff по ньому було зняте аніме “Легенда про місячну принцесу”, і потім вже створена манґа, яка видавалася з 2004 року.

Nasuverse – справжнісіньке міське фентезі, темний магічний бік нашого світу. Вулицями сучасних мегаполісів ходять маги, вампіри та демони, у невеличких містах відбуваються кровопролитні магічні війни, де життя простої людини нічого не варте. Проте на відміну від більшості представників жанру, Nasuverse позбавлений будь-якого глобального конфлікту світового масштабу. Немає ні війська Світла чи Темряви, ні Чорних повелителів, ні загрози Апокаліпсису.

Type-Moon створюють драми та трагедії, в яких розповідається більше про особистості, аніж про події. Героям не доводиться рятувати світ, вони намагаються врятувати себе та залишки свого розуму. Саме тому історію світу доводиться збирати по шматочках з різних творів.

На даний момент в світі Type-Moon є три сюжетні лінії, які між собою майже не перетинаються. “Вампірська” лінія, куди входить Tsukihime, ренай (картинка з гіперпосиланням) Kagetsu Toya та файтинг Melty Blood, розповідає про нелегку долю нащадків нелюдей – рас вампірів і демонів, а також тих, хто полював на них. Друга лінія “Доля”, куди входять ренаї Fate/stay night, Fate/hollow ataraxia, а також роман Fate/zero, присвячена війнам магів за Грааль. І третя – “Межа пустоти”, розповідає про невеличке детективне агентство, яке розслідує різні незвичайні події. Атмосфера сюжетних гілок різна: в світі “Місячної принцеси” – параноя, лжа та безумство, в “Долі” – апокаліптична бійня, в “Межі пустоти” – болісний пошук власного “я” на фоні буденної байдужості міста. Всі події відбуваються в одному світі.



Структура світу Nasuverse
Світ Nasuverse базується на першопричині всього – Хроніках Акаші, в яких записано все, що було, і все, що буде. Сам світ живий, ім’я його душі – Гея. В ній постійно триває конфлікт між прагненням людства до самозбереження та її власним бажанням вижити. Щоб захистити себе від людей, Гея створила монстрів: вампірів, демонів та жахливого Звіра.

Є хранителі і у людства – легендарні воїни всіх часів та народів, так звані Героїчні духи, що зібралися біля Трона Героїв в Акаші. Вони захищають людство, але не окремих людей, їх самих навряд чи можна назвати добрими. Герої зберігатимуть людство за будь-яку ціну. Якщо буде потрібно винищити одну половину людства задля спасіння іншої, вони зроблять це без вагань.

Маги в світі Type-Moon – це люди, в тілах яких є “магічні кола”, така собі нервова система. Пропускаючи ними потоки енергії, людина отримує особливі сили. Ці кола передаються у спадок, і з кожним поколінням кількість кіл в роду накопичується. Саме через це маги світу Nasuverse є представниками консервативних аристократичних сімей з феодальним устроєм. Зараз вони знаходяться у занепаді. З розвитком технологій магія втратила свою значимість, а більшість древніх родів загинула, ослабла чи просто виродилась.

Окрім звичайної магії, існує ще п’ять видів Істинної Магії – чудес, які не підкорюються законам магії і можуть творити неможливе. Про них інформації майже немає. Більш-менш відомо лише про Другу Магію – “Калейдоскоп” чарівника Залтреча, який відкриває у просторі діру в інший вимір, щоб допустити ймовірність альтернативної можливості. Залтреч використав цю Істинну Магію, щоб убити Брюнстада Червоного Місяця. Трохи більше інформації є про Третю Магію під назвою “Дотик Небес”. Спочатку вона була отримана дослідженнями сім’ї Айцберг, проте її таємниця була втрачена тисяча років тому. Протягом восьмиста років спроб повернути цю Магію, Айцберни прийшли до концепції війни за Священний Грааль. Відомо, що власник П’ятої магії під назвою “Блакить” – Аозакі Аоко, наставниця Тоно Шикі у “Місячній принцесі”, проте достовірно невідомо, у чому полягає її суть. Можливо, здатність пересуватись у часі. Також невідомо, чи пов’язана спеціалізація Аоко в знищенні речей з використанням нею П’ятої Магії. Є висока ймовірність того, що з магічною міткою сім’ї Аодзакі передається і вміння користуватися П’ятою Магією. Про Першу Магію відомо тільки, що її носій давно помер, а про Четверту – взагалі нічого.

Створюючи свій світ, Насу Кіноко поєднав міфології різних епох та народів. Більше всього було взято із теософії, робіт Блаватської та Штайнера (цей філософ опублікував книгу розшифрованих “Хронік Акаші”), які в свою чергу брали матеріал з усіх східних релігій. Дещо було взяте із християнської міфології, наприклад Грааль та король Артур (який в світі Nasuverse виявився королевою Артурією). Багато взято елементів з язичних міфів найрізноманіших народів від древності до сьогодення. Та ж “Місячна принцеса” взята із японської народної казки - КАЗКА ПРО ПРИНЦЕСУ КАҐУЮ. Хоча, звісно, від оригіналу, крім самого факту існування принцеси з Місяця, мало що лишилося.


Blue blue glass moon under the crimson air
“Вампірська лінія”, мабуть, найтемніша з усіх сюжетних гілок Nasuverse. Затиснуті в місті, її герої знаходяться у замкненому просторі брехні та страху. Той факт, що на них полюють чудовиська, не такий вже й страшний. Страшно те, що кожному із героїв рано чи пізно доводиться відповідати на питання: чи не чудовисько він сам? Оболонка людяності дуже тонка, у будь-який момент з-під неї може вирватися монстр, що жадає лише вбивати.


Вампіри всесвіту Type-Moon бувають двох видів: Істинні Пращури та Апостоли Смерті. Як вже було сказано, перші були створені Геєю як ворог людства. Це вища раса, древній та нестаріючий народ. Вони були скопійовані з Типа-Місяця (Type-Moon), довершеного створіння Місяця, відомого як Кривавий Місяць. Вони володіють особливою магією, котра змінює світ за їх бажанням: природа дозволяє їм порушувати свої закони. Істинним Пращурам не потрібна кров для виживання, проте, скуштувавши її, вони жадають все більше і більше крові, не в силах зупинитися та втрачаючи свою людські риси. Людяність Істинних Пращурів лише ширма, за своєю суттю це м'ясоїдні звірі, які були створені, щоб полювати на людей. В цьому і полягає їхня трагедія: самі вампіри цінують свої людські риси та не бажають бути монстрами. Їм вистачило б і простої влади над світом. Та у наші дні це всього лише легенди, древній народ практично вимер. Нерон Хаос єдиний, кому вдалося стати вампіром, не будучи укушеним, а за допомогою магії. Його тіло складається із 666 поглинутих звірів.

Серед Апостолів Смерті виділяються 27 найвеличніших – Праотців. Один із них – Залтреч, якого укусив праотець всіх вампірів, Червоний Місяць. Але він зберіг свідомість людини. Двоє інших – Ель Нахат та Мерем Соломон – співпрацюють з Інквізицією. Багато Апостолів, маючи велику владу, перетворилися на втілення егоїзма та владолюбства. Вони не просто діють за принципом “після нас хоч потоп”, а й не проти влаштувати його самим. Саме тому на них полюють і Істинні Пращури, і Інквізиція, навіть вступаючи інколи у тимчасові союзи.

Окрім вампірів, в світі Nasuverse існує ще один древній народ – демони, одержимі жагою крові. Вони, як і вампіри, майже зникли. Проте, ще збереглися цілі сім’ї людей з частиною демонської крові. Що довше живуть ці люди, то сильнішою стає демонська кров. Вона дає надприродні сили, але відбирає розум. Врешті-решт майже у кожному вона бере верх над людиною, перетворючи її на монстра з величезною магічною силою. Сюжет “Місячної принцеси” якраз і розповідає про одне з таких сімейств, яке намагається подолати прокляття демонської крові, – сім’ю Тоно та його спадкоємця Шикі, котрий нічого не відає про родове прокляття.

Апостоли Смерті колись були людьми, але стали вапмпірами завдяки укусу іншого вампіра або, дуже рідко, за допомогою магії. Їхні тіла поступово розпадаються, і зупинити цей процес можна, тільки випивши людської крові. Сам по собі їхній вампіризм не дає якихось надприродних сил. Апостоли перевершують звичайних людей тільки тому, що мають необмежений час для саморозвитку та вивчення магії. Єдина сила вампіризму, не враховуючи безсмерття, – здатність перетворювати вбитих людей на зомбі, котрі збирають для хазяїна кров, доки той переховується у безпечному місці. Один із сотні вбитих вампіром людей перетворюється на зомбі, і лише один з десяти мільйонів зомбі повертає собі розум та стає вампіром.

Звісно, людям не подобається бути жертвами, особливо якщо вони мають магічну силу. Колись існував союз магічних сімей, котрі всіма доступними способами винищували нащадків демонів та вампірів. До нього входили сім’ї Рьоґі, Асаґамі, Фуджі і Наная. Це були доволі неприємні люди: намагаючись створити з себе довершену зброю, вони перетворювались на безжальних кривавих убивць з байдужим ставленням до смерті. Зараз цей союз, певно, розпався. Маги із сім’ї Наная, які володіли надприродною швидкістю та спритністю, були за одну ніч перебиті силами сім’ї Тоно. Сім’я Фуджі, силою яких була сліпота, яка давала інший, особливий зір, та Асаґамі, чиєю силою був сильний телекінез, загинули або виродились. В “Межі пустоти” можна зустріти останніх представниць цих родів. Одна – сирота, що повільно помирає у лікарні. В першому фільмі “Межі” її вбиває Рьоґі Шикі. З другої, Асаґамі Фуджіно, родичі з дитинства прагнуть витравити надприродні сили ліками. Про неї йдеться у третьому фільмі “Межі”.

Сім’я Рьоґі навчилася розділяти свою особистість на дві частини, “чоловічу” та “жіночу”, які оволодівають різними навичками та доповнюють одна одну. Представниця цієї сім’ї – головна героїня “Межі пустоти”. Вона страждає від розколотої душі і давно порвала всі зв’язки з родичами. Але від крові нікуди не дінешся, навіть якщо тобі про неї нічого не відомо. Межа між монстром та мисливцем надто тонка, та переступити її дуже легко, особливо коли близька тобі людина сама є носієм демонської крові, а в душі проросло сім’я безумства.

Місячна принцеса, нащадок праотця всіх вампірів Червоного Місяця, принцеса Істинних Пращурів, Арквейд була народжена у дванадцятому столітті, щоб винищувати Апостолів Смерті та павших Істинних Пращурів. Арквейд була бездоганною, але своїми творцями використовувалась лише як зброя: її тримали у сні, будили тільки для чергового полювання та навчали тільки полювати та вбивати. Вважаючи, що у неї відсутня жага крові, Пращури не розповіли їй про небезпеку, яка криється в людській крові. Це їх і згубило. Одного разу хитрий маг,священник Міхаель Роа, котрий жадав стати Апостолом Смерті, вмовив її випити своєї крові. Арквейд під впливом звіриного безумства перебила усіх, хто був поруч і перетворила Роа на одного з найсильніших Апостолів Смерті, який до того ж вкрав у неї значну частину сили. Коли до неї повернулася свідомість, Арквейд прикувала себе до трона та заснула. Інші Істинні Пращури були пізніше перебиті Роа та Апостолами Смерті. З часом Арквейд вдалося знищити початкове тіло Роа, заключивши союз з Похоронним Бюро. Проте Роа не помер, оскільки здобув здатність до реінкарнації. Він постійно перероджувався у новому тілі, яке обирав перед смертю. Носії обиралися з урахуванням соціального статусу та магічного потенціалу організма. Після знищення початкового тіла Роа Арквейд засинала в прокидалася лише щоб знову убити нове втілення Роа. Проте їй так і не вдалося убити його та повернути свою силу, оскільки він кожного разу перероджувався у новому тілі. Хронологічно кінець історії “Легенди про місячну принцесу” припадає на початок історії “Fate/Stay Night”.


Steel is my body, and fire is my blood
Гілка “Долі” епічніша, ніж “вампірська”, і розповідає про масштабніші події. В ній йдеться про Третю Магію “Дотик Небес” та магів, що прагнуть заволодіти нею. Як вже говорилося, маги – народ дуже старомодний: за багато віків у війнах тільки один із учасників здогадався використати вогнепальну зброю. Вони ставляться до звичайних людей зверхньо та воліють користуватися магією, а не сучасними винаходами. Більшість старих сімей зникли або виродились, проте співтовариство магів все ж могутнє та чисельне.

Для того, щоб приховати своє існування від звичайних людей та захиститися від Інквізиції, маги створили Асоціацію, яка об’єднувала багато сімей. До її складу входили декілька магічних університетів (лондонська “Часова башта”, єгипетський “Атлас” та “Море Естрей” у Північній Європі) – зосередження мудрості, світоч знань. У циклі “Межі пустоти” Аозакі Токо отримує деякі завдання від Асоціації. Так чи інакше ця організація згадується у всіх творах Nasuverse.

Вища ціль для магів – досягти Акаші та оволодіти божественною могутністю, яку дає Першопричина всього. З однією із спроб пов’язані війни, що тривають вже двісті років. Вони почалися, коли три могутні сім’ї під керівництвом Залтреча спробували оволодіти якоюсь сутністю, що знаходиться в Акаші, котру вони нарекли Граалем. Питанням чи має “Грааль” якийсь стосунок до чаші з кров’ю Христа дуже зацікавилася Інквізиція. Що таке цей Грааль точно не відає ніхто. Відомо тільки, що він здатен виконати будь яке бажання та дає владу над душами. Фактично представляє собою пряму діру до Архіву Акаші, де знаходиться Престол Героїв.

Виклик Грааля – складний ритуал, який був розроблений Айнцбергами для того, щоб досягти Першопричини. Сім’я Мато забезпечила учасників командними закляттями, а сім’я Тосака надала свої землі, які знаходилися в одному з найкращих для проведення ритуалу місць. Спочатку для здійснення ритуалу виклику Грааля не потрібна була війна між магами. Достатньо було лише принести в жертву Слуг. Для виконання бажання достатньо було смерті шістьох слуг, для виклика Великого Грааля потрібна була жертва всіх семи. Та цілі сімей були різними, через що ритуал перетворився на священну війну за Грааль.

Війна проводиться раз на шістдесят років (інколи частіше) на території містечка Фуюкі, землі якого належать Тосака. Грааль обирає сімох найсильніших магів у місті – зазвичай вони приїжджають туди зазадалегіть, але трапляються і сюрпризи. Кожен з них може викликати одного з Героїчних Духів будь-якої епохи. Сам Грааль з’являється, коли одна з пар Хазяїв та Слуг залишається одна, та в теорії виконує обом по бажанню. На практиці цього не відбувалося жодного разу. А в Третій війні дім Айнцбергів спромігся викликати в якості Слуги зороастрійського бога зла Анхра-Манью. Він осквернив Грааль, який з того часу перетворився на таку собі скриньку Пандори, вмістилищем усього зла (що до проведення Четвертої війни було невідомо). Переможці Четвертої та П’ятої війн, здобувши Грааль та дізнавшись про його страшну сутність, знищували його.

До початку Третьої війни про це дізналася Церква та втрутилась, непокоячись, що Грааль може дійсно виявитися тією самою чашою з кров’ю Христа. Церква та Асоціація уклали мирний договір. Священники наполягли, щоб на війні був присутній представник із Інквізиції, котрий спостерігатиме за порядком та захищатиме магів, які програли.

Церква грає значну роль у багатьох історіях Nasuverse, але про неї саму не так багато і відомо. В подіях беруть участь, в основному, її представники. Відомо, що Церква безжально винищує демонів та вампірів (окрім тих, що перейшли на її бік), а з Асоціацією вже декілька століть тому уклала хиткий мирний договір. Церква – жорстока та небезпечна організація, її екзекутори висліджують зло по всьому світу. Еліта Інквізиції – відділ “Похоронне бюро”, який складається з нелюдей, що присягнули на вірність Церкві. Його представниця є у “Місячній принцесі”. Одна з головних цілей “Похоронного бюро”- Праотці Апостолів Смерті, особливо той, чиїм ім’ям є Змій (Роа). Це той самий маг (спочатку він був священником), який обдурив Арквейд та досяг нечуваної могутності – здатності до реінкарнації. Спеціально для нього Інквізиція зберігає Сьоме Писання – магічну зброю, яка унеможливлює переселення душ.


Погляд неминучої смерті
Ця магія зустрічається настільки рідко, що вважається ледве не вигадкою. Для її володіння потрібне коло, яке активується, тільки якщо підійти до межі смерті та заглянути за її край. Після цього очі мага починають бачити в кожній речі її майбутню смерть у вигляді ліній – викликати смерть можна просто розірвавши ці лінії. Це навіть дещо більше за вбивство. Погляд неминучої смерті просто стирає будь-що чи будь-кого з Хронік Акаші. Відомо про двох людей, які володіють цією магією: Рьоґі Шикі із “Межі пустоти” та Тоно Шикі із “Місячної принцеси”. Щоб Тоно Шикі не втратив розум, бачачи навколо себе смерть у вигляді ліній, маг Аодзакі Аоко подарувала йому окуляри, які блокують Погляд. До речі, ці окуляри вона поцупила у своєї сестри, Аодзакі Токо, які призначалися для Рьоґі Шикі. Рьоґі потім навчилася сама за власним бажанням активувати магію Погляду.

Це далеко не вичерпний огляд всесвіту Nasuverse. Розбиратися у всіх подробицях можна нескінченно довго. Тут наведений лише загальний огляд, щоб глядачу було легше розібратися у зв’язку творів Насу Кіноко між собою та скласти загальну картину.

Якщо у кого виникли які питання чи думки щодо описаного всесвіту, чи може якщо виникне бажання доповнити якийсь момент – ласкаво просимо у коментарі.

P.S. : є аніме “Canaan” авторства Насу Кіноко. У ньому присутні деякі елементи, що характерні для описаного всесвіту, та однозначно стверджувати, чи входить ця історія до Nasuverse, сказати не можна.

Яка історія із всесвіту Nasuverse вам подобається найбільше?

Матеріали взяті з сайту : Gwean & Maslinka
Мілфхантер Анімешник
Дата: 2 квітня 2023 22:11
Насуверс- шедевр,один з самих сальних і прекрасних серій в аніме і не тільки
  • Інформація
    Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.